LA NOSTRA HISTÒRIA

El Centre d’Esplai l’Eixam és una entitat de lleure de Rubí, el nucli de l’entitat es troba al local del carrer Molí nº 21. Portem més de quaranta anys realitzant una tasca educativa i lúdica no formal amb infants i joves de diferents edats, dels 4 als 17 anys. Tenim voluntat de dinamitzar el nostre espai, donant cabuda a altres agrupacions, perquè puguin desenvolupar els seus projectes.

A través de la participació busquem ser una entitat de referència de l’educació en el lleure rubinenc, volem aportar el nostre esperit crític, iniciativa i idees al poble des de la tolerància i la llibertat.

Les activitats que realitzem a l’Eixam, són molt diverses: dissabtes (on ens trobem cada setmana de 16:00 a 18:30), campaments i casals d’estiu. D’altra banda, duem a terme celebracions tradicionals i activitats extraordinaries.

Estem federats a Esplais Catalans (Esplac),  una assossiació amb una ideologia compromesa amb ànims de canviar la societat a favor del lliure pensament, el laïcisme, la tolerància, la diferència, els drets humans i la ciutadania.

Història de l’Eixam 

L’Eixam neix el curs 1971-72 a la parròquia de Sant Pere com a voluntat de donar continuïtat a les activitats esporàdiques del Casal Popular i a les colònies d’estiu que feia anys que es realitzaven.

Des d’aleshores fins el 1989 la seva seu és la parròquia de Sant Pere, que cada cop se li queda més petita, tant pel creixement del nombre de socis i d’activitats, com per la reducció d’espais en els darrers anys d’estança. El 1989 (18è aniversari de L’Eixam), marxa de la casa que l’havia vist néixer com associació, per independitzar-se i traslladar-se al carrer Molí. Prèviament els mateixos components del Centre van estar condicionant el local durant uns mesos, amb la participació de monitors i families.

Des d’aleshores fins a 1997 es va estar de lloguer en aquest local. Davant la disponibilitat de la propietària per tal que l’Eixam comprès el amb el suport d’Eslais Catalans i del Fundació Ferrer i Guàrdia, que va assumir el repte de ser-ne els propietaris, finalment, el 1997 es decideix adquirir el Local.

El Centre ha inlfuït en gran mesura a la vida social de Rubí, per exemple va guanyar els Premis del Civisme dels anys 2001 – 2002 i actualment segueix implicant-se al màxim (gitanes reivindicatives, carnestoles, difussió dels Drets dels Infants a través del DUDI,…).

Història del Local

El local del carrer Molí, 21, està al barri de La Plana del Castell, fent cantonada amb el Carrer Perellada.

La façana del local és un exemple de les construccions industrials de principis de segle XX. Històricament, la utilització primitiva d’aquest local era de fassina del celler del Castell. Posteriorment, va ser usada com magatzem per assecar productes agrícoles i com a fusteria. L’Associació de Veïns de la Plana del Castell va tenir durant diversos anys la seu social en aquest local, fent-se càrrec del lloguer del local l’Ajuntament fins que, finalment, al 1989 l’Esplai l’Eixam.

A %d bloguers els agrada això: